Genel Prensipler

  • 1) Özel Pazar’da gerçekleştirilen sermaye artırımı ve pay alım satımı BK ve TTK hükümleri çerçevesinde yürütülür.
  • 2) Özel Pazar üyelik bazlı bir platform olup, 7 gün 24 saat hizmete açıktır. Özel Pazar ile ilgili olası sorulara ve sorunlara ilişkin teknik destek ise çalışma günleri 09:30-12:00 14:00-18:00 saatleri arasında verilmektedir.
  • 3) Özel Pazar’a halka açık şirketler kabul edilmezler. Bu şirketlerin payları Özel Pazar’da alım satıma konu edilemez.
  • 4) Özel Pazar’da alım satıma konu olan paylar, Özel Pazar’da halka arz edilemez. Paylarını halka arz etmek isteyen şirketler Kurula başvuru aşamasında Özel Pazar’a bilgi verirler. Halka arz izahnamesinin Kurul tarafından onaylanması halinde bu şirketler Özel Pazar listesinden çıkarılırlar.
  • 5) Özel Pazar şirket listesine alınmak üzere Yeni Girişimler (Start-up) ve Yükselen Girişimler başvurabilirler. Her iki kategoriye ilişkin Özel Pazar üyeliğine kabul kararı için Borsa İstanbul Özel Pazar bünyesinde yer alan Yeni Girişimler Değerlendirme Komitesi ile Yükselen Girişimler Değerlendirme Komitesi’nin olumlu kararı gerekmektedir. Nihai kabul veya ret kararı, ilgili Değerlendirme Komitesi’nin kararı esas alınarak Özel Pazar yönetimi tarafından verilir.
  • 6) Özel Pazar listesindeki şirketlerin paylarının satışı, ihracı ve devri için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru ile Kurul onaylı izahname, sirküler veya ihraç belgesi gerekli değildir.
  • 7) Özel Pazar’da işlemler vekil sıfatıyla aracılar vasıtasıyla yapılabilir. Aracı kullanmak ilgili tarafın isteğine bağlıdır, zorunlu değildir.
  • 8) Özel Pazar listesindeki şirketlerin satışa konu paylarının nama yazılı olması gerekmektedir. Özel Pazar’a üye olan şirketlerin hamiline yazılı payları varsa bu paylar nama yazılı hale getirilir.
  • 9) Özel Pazar üyesi şirketlerin pay sahiplerinin sayısı Kurul düzenlemelerindeki halka açık şirket olmak için gerekli asgari ortak sayısını (mevcutta 500'ü) geçemez. Ortak sayısı 500’e ulaşan şirketler halka açık şirket statüsüne gireceklerinden Kurul düzenlemelerine tâbi olurlar. Ortak sayısı 499'a ulaşan şirketler Özel Pazar listesinden çıkarılır.
  • 10) Özel Pazar listesine kabul edilen şirketlerin nitelikli yatırımcıların ve melek yatırımcıların bu platformda yaptıkları işlemler profesyonel işlem niteliğindedir. Bu kişiler yaptıkları işlemler için kamunun korumasına ihtiyaç duymazlar. Özel Pazar’da yapılan işlemler sonucu oluşacak zararlardan Borsa İstanbul A.Ş. sorumlu değildir. Özel Pazar'ın, Özel Pazar listelerindeki şirketleri ve yatırımcıları koruma, bilgilendirme yükümlülüğü yoktur.
  • 11) Taraflar, üyelik sözleşmesiyle Özel Pazar’da paylaşacakları tüm bilgilerin gerçeğe uygun ve güncel olduğunu kabul ve taahhüt ederler. Özel Pazar, tarafların platformda sağladığı bilgilerin doğruluğunu ve güncelliğini garanti etmez ve tarafların veya üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlar nedeniyle sorumlu tutulamaz.
  • 12) Yeni ve Yükselen Girişimler, Nitelikli Yatırımcılar ile yurt dışında yerleşik nitelikli yatırımcılar ve melek yatırımcılar Özel Pazar’a üyelik başvurusunda bulunabilirler. Nihai kabul veya ret kararı Borsa İstanbul Genel Müdürü veya Genel Müdürün yetkilendirdiği Özel Pazar yöneticileri tarafından verilir.
  • 13) Özel Pazar’da verilecek alım satım tekliflerinin tutarı yeni girişim şirketleri için 50.000 TL’den (Elli Bin Türk Lirası), yükselen girişim şirketleri için 200.000 TL’den (İki Yüz Bin Türk Lirası) az olamaz.
  • 14) Pay devri ve ödemeler alıcı ve satıcı tarafından Özel Pazar dışında gerçekleştirilir. Özel Pazar dışında gerçekleştirilen devir ve ödeme işlemlerinde Özel Pazar’ın sorumluluğu yoktur.
  • 15) Özel Pazar’da alım satıma konu payların devri TTK hükümleri çerçevesinde gerçekleşmektedir. Ayrıca Özel Pazar’da sürekli müzayede niteliğinde işlem olmamakta ve Özel Pazar'da zorunlu bir pay devir kısıtı (lock-up) süresi bulunmamaktadır. Ancak işlemlerin niteliği itibariyle taraflarca belirlenen süre boyunca pay alım satımını önlemek amacıyla pay devir kısıtı (lock-up) süresi konulabilir.
  • 16) Özel Pazar Platformunun üyesi olan şirket payları, platformda yer alan şirketler, nitelikli yatırımcılar, lisanslı melek yatırımcılar ve melek yatırımcı ağları ile yurtdışında yerleşik yabancı gerçek ve tüzel kişiler arasında alım satıma konu edilebilir.
  • 17) Şirketler ortaklık yapısını her değişiklikte güncel ve doğru şekilde platformda güncellemekle yükümlüdürler. Ayrıca bu kapsamda her yıl üyelik kaydı yenilemesiyle birlikte ortaklık yapısı tablosu güncellenir. Bu yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi halinde şirketin Özel Pazar üyeliği dondurulabilir.
  • 18)Özel Pazar’da işlem yapmak herhangi bir gelir garantisi vermez. Özel Pazar’a üye şirketlerin paylarının alım/satımları yalnızca profesyonel/nitelikli yatırımcılara yöneliktir. Borsa İstanbul, Özel Pazar’da yapılan yatırımlara ilişkin herhangi bir garanti vermemekte ve herhangi bir sorumluluk taşımamaktadır. Özel Pazar Platformunda yer alan şirketlerin iflas etmesi, temerrüde düşmesi veya mali ve ekonomik koşullara bağlı olarak faaliyetlerinin durmasından Borsa İstanbul sorumlu tutulamaz ve bu işlemler herhangi bir sebeple Borsa İstanbul’a rücu edilemez.